Traditioner

Første skoledag

Første skoledag på Allindelille Friskole er en festdag med hyggelige traditioner. Den afholdes altid på en søndag, så elevernes forældre har mulighed for at deltage.

Traditionen tro holder skoleledelsen en tale for nye såvel som gamle elever. Den nye ALFA-klasse modtages af de tidligere ALFA-børn (nu beta) ved at hver enkelt elev overrækker en buket blomster til en ny ALFA-elev. På den måde bliver hver enkelt ny elev set og mødt og taget imod af fællesskabet på Allindelille Friskole. Og så synger vi naturligvis Allindelille-sangen, hvor det i omkvædet lyder: “Vi er de vilde – fra Allindelille – vi starter vores fremtid her”.

Derefter går eleverne i klasserne. Imens er der er kaffe og hygge for forældrene. Selve skoledagen indeholder ikke noget fagligt, men kun hyggelige aktiviteter, der giver eleverne mulighed for at lande i hinandens selskab og forberede dem på, at nu starter det nye skoleår.

Arbejdsdag

En gang om året inviterer bestyrelsen til arbejdsdag, hvor alle elever og deres forældre er med til at vedligeholde skolen både inde og ude. Her bliver der malet, bygget, luget, renoveret – og ikke mindst hygget og snakket på kryds og tværs.

På arbejdsdagen arbejder vi sammen om at passe skolen – det styrker fællesskabet i forældregruppen og giver en følelse af ejerskab. Når forældrene deltager aktivt og engagerer sig i skolen, går de forrest som det gode eksempel overfor vores børn og viser dem, at det er vigtigt at tage ansvar for og passe på skolen.

Julemarked

Det er ikke kun inden for skolens vægge, at der bliver julet igennem. December måned byder også på et julearrangement, hvor skolegården forvandles til det hyggeligste julemarked. Her bliver både forældre og andre med interesse inviteret til at deltage.

Traditionen tro bliver der solgt risengrød, juledekorationer, glögg og æbleskiver.

Nogle gange har vi også været så heldige, at julemanden har slået et smut forbi for at sige hej til skolens børn.

Juleklippedag

Julemåneden skydes i gang med en juleklippeklister-dag, hvor der bliver julet igennem på alle parametre. Dagen starter typisk med at hver klasse mødes til morgenmad arrangeret af forældrene. Derefter står den på juleklip, hvor hver klasse pynter deres rum – men vigtigst af alt: døren til deres klasselokale. Hvert år foregår der nemlig en vaskeægte jule klippeklister-konkurrence, hvor det gælder for hver enkelt klasse om at pynte den mest imponerende juledør.

Kriterierne for hvad, der gør en juledør imponerende, kender kun skolens elevråd, hvor alle klasser er repræsenteret, der på bedste demokratiske vis afgør, hvilken klasse, der vinder konkurrencen. Det plejer at være både sjovt og festligt og både små og store elever går op i det med og sjæl.

Musical og skolefest

Hvert år opfører Iota og Kappe musical. De skriver selv manuskriptet, laver selv kostumerne, kreerer selv scenografien, spiller selv musikken, producerer selv billetterne og spiller selv skuespillet.

Det er en kæmpe bedrift og det plejer at være en fest af de store, når gymnastiksalen fyldes med forventningsfulde elever og forældre, tæppet til årets musical falder og Iota og Kappe fyrer den af på scenen. Efter musicalen er slut er der skolefest for alle elever og forældre, med festlige aktiviteter i alle klasser.

Fastelavn

Det er intet, der kan skabe grin og gode historier, som en udklædningsfest. Her er den almindelige morgensang omdannet til en vaskeægte catwalk, hvor klasserne skiftevis danser ned igennem salen mellem de andre elever. På den måde bliver alle set og får vist deres kostume frem.

Eleverne er sammen på kryds og tværs igennem dagen, hvor der er aktiviteter rundt i klasselokalerne.

Til sidst er der traditionen tro, tøndeslagning med kåring af konger og dronninger.

Majfest

Majfesten er et af årets festlige højdepunkter, hvor alle skolens børn og deres familier inviteres til fest for at fejre forårets komme. Elever medbringer friske blomster fra morgenstunden og i løbet af dagen producerer de en stor majkrans, der hejses op i flagstangen.

Derefter er majfesten en lille festival, hvor klasserne optræder med forskellige indslag med sang og musik. Der sælges vafler, popcorn og slush-ice og alle familier medbringer en ret til en stor fælles buffet.

Dagen er et festligt tilløbsstykke, der emmer af forår, fejring og fællesskab.

Karameldag

Når afgangseleverne har haft deres sidste undervisningsdag på skolen, afholdes den traditionsrige karameldag med fest og ballade. Denne dag er afgangseleverne centrum for hele skolens opmærksomhed – det er deres dag og de får lov til at gøre den til en fest! De står blandt andet for morgensamlingen, der er længere end den plejer og typisk indebærer, at der bliver lavet en hel del skæg og sjov med skolens personale.

Efter morgensamlingen går eleverne i klasserne, hvor de i løbet af formiddagen får besøg af afgangseleverne, der kaster karameller i rigelige mængder.

Dagen afsluttes med den traditionsbundne rundboldturnering mellem afgangseleverne og skolens personale.

OL-uge

OL-ugen markerer afslutningen på skoleåret. Hele ugen er skoleskemaet suspenderet til fordel for leg, dyster, konkurrencer og sociale aktiviteter.

Alfa, Beta, Delta, Eta, Gamma, Iota, Kappa og Lambda inddeles i grupper på kryds og tværs af klasser og vælger et land, de gerne vil repræsentere i Allindelilles Olympiske Lege.

Det er en uge med masser af sjov, gode oplevelser, kampgejst, holdånd og fællesskab.

Dimissionsfest

To dage inden vi allesammen går på sommerferie, skal vi fejre afgangseleverne en sidste gang. Det gøres til årets dimissionsfest, hvor eleverne får overrakt deres eksamensbeviser og får de sidste ord med på vejen, inden de flyver videre ud i verden.

Til festen forbereder My altid et teaterstykke, som fremføres for Omega. Eleverne fra My serverer mad for Omega og kan se hvad de kan glæde sig til, når det året efter er deres tur til at være skolens ældste.

Sidste skoledag

Sidste skoledag spiser alle morgenmad i deres klasser arrangeret af forældrene.

Derefter står den på nedpakning af bøger, mapper, tegninger og kreationer, så eleverne kan få det med hjem, der er deres.

Desuden generel oprydning i klasselokalerne, så der er pænt og klar til skolestart efter sommerferien. Når klasserne er klargjorte byder dagen på leg og hygge, så vi får sendt hinanden godt af sted på sommerferie.